Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Trauchadas transoccitanas
22 septembre 2011

Estapa 40 : Fondamenta – Montanhòl

 

 

25/05/11

Aveiron (12)

Rotòtas-chamins-sendareus

menhir

Sem montanhòls, n’avem l’independença


L’avem, l’avem e mai la gardarem

S'i a pas de rei en França

N’autres i renharem!"

Chant pirenenc

Après un bon cafè nòrdiste, engulhe la trauchada per la riba a man mança de Sòrga. La rota traucha la via farrada Besièrs-Neusargues (enquera en servici mas per quant de temps ?).

         Sem pus sus lo causse de la Talhada que los aubres (fraisses, beçaus, faus son beus ) e i a d'aiga per se molhar lo Tichèrte. Pas de GR per anar vers Montanhòl mas, per lo moment, de las rotas acialadas ben plasentas a la broa de l'aiga : quò es coma una forest vierja a  costat dau plateu. E ne'n profeche davant de tornar vers Montagnòl.                          

        pontmauriciPasse sus lo pont Sant Maurici que sembla un pont medeviau mas es dau secle XVIII. Curios ! aquí i a daus triangles per se gandir sus lo dos costats dau pont (per los de l'Edat Mejana, nonmas dau costat de l'amont per escartar lo bois que davalava) ; apondut aicí benleu en cas de tsunami se l'aiga torna montar de la mar ;)

E que l'i a mai de monde per laissar passar los charretons. Mas pensi qu'era tanben per la rationalitat e la simetria.

 

marianneQue la borgesia revolutionari volia tirar tots los empaichaments ancians au commerci ("patois", "supertition", "religion").  Pensavan a l'egalitat (pas una testa que despassa…) mas subretot a la rentabilitat financièra qu'an donnat un jorn non trabalhat per decada en luòc d'un per setmana. Sens oblidar tot parier que la Mariana era occitana.

Los chamins pujan ves Montanhòl mas sus lo plateu amb la quita bossòla quò es complicat d'anar drech que los fossats beus barran lo passatge.

33796174L'i a maitot una estatua-menhir (peire levada) sus la comuna que ne'n parlarai pus tard devers Lacauna.

Tombe per astre sus un sendareu que davala vers Laval e trobe la rota per achabar d'arribar dins lo borg pincat.

 

 

Sem montanhòls, n’avem l’independença…

lala lala lala lala lala la

 

montagnol 

Ivon

Publicité
Publicité
Commentaires
Trauchadas transoccitanas
  • Quo es lo jornau de viatge d'a pè de Bossac (23) au Val d'Aran emai de Blaia (33) a Vinai dins las Valadas occitanas d'Italia en prener los GRs. Ne'n parlarem tanben daus chamins de la vita emai de l'Occitania qu'es força meravelhosa.
  • Accueil du blog
  • Créer un blog avec CanalBlog
Publicité
Archives
Publicité